Zon - schilderij - copyright Irka Stachiw

Vormgeving

XL

Daar sta ik dan weer na een dag XL schilderen in acryl. Voor de details heb ik een kleinere dikkere kwast in de hand. Een veeg hier, een veeg daar, wat afstand nemen, door mijn oogharen kijken…
Wat een getrut! Ik loop toch meteen al vast…


Begin op een nieuw doek en schilder alleen met de platte grote kwasten.

Dus een “doek” van 1.80 x 1.40 m ophangen en dunne kwasten van 6 en 7 cm breed ter hand nemen.

Mooi veel wit en geen vooruit gepland plaatje. Een uitdaging!
Ik weet wel welke kleuren ik wil gebruiken en zorg dat die mij al vrolijk liggen aan te grijnzen: de gelen bij elkaar, de roden, de groenen en de blauwen idem dito. Een apart bord  om in ieder geval twee soorten paars te mengen. Want vandaag wil ik meer met paars schilderen.

De eerste streek is dus meten paars! In het midden. Ai, snel wat rood er omheen en dan nog wat blauw. Mijn tempo stijgt. Ik strijk in snelle halen horizontaal en verticaal in het midden en werk dan voorzichtig naar de randen.

Een paar stappen naar achteren, afstand nemen. Kijken en wegen: hoe zit de balans, waar is nog iets nodig. Meer geel en naar onderen meer de groenachtigen en blauwen en zo ontstaat tot mijn verbazing en verrukking een zonnig schilderij. Het doet me denken aan een stralend blauwe zonnige dag met een mediterraan levendig dorpje in een niet Nederlands landschap.

Nog wat kleurtoetsen, met de grote kwasten. Afstand nemen door mijn oogharen kijken: er is balans, het is goed.

Ik zou nog  verder kunnen gaan, verdiepen, intensiveren, meer contouren. Dat is voor een andere keer en ander schilderij: het is goed zo.

 

Mijn adviseur was deze keer Kees van Uden

Bewaren

Bewaren

0 reacties

Plaats een Reactie

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het landschap van de ziel.

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden en de vereiste velden om jouw reactie te kunnen beantwoorden zijn gemarkeerd met *.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *