Over Irka

Landschappen van de ziel

Vind jij het ook confronterend dat je zo goed voor de wereld om je heen zorgt en zo goed weet wat er nodig is en te doen valt, dat je jezelf voorbij loopt of wegcijfert?
Sta je op een kruispunt en werken jouw tactieken deze keer niet?
Ben je op zoek naar een nieuwe balans?

Onbevangen schilderen met pannenlikker en spons brengt kleuren tot leven, laat je creativiteit weer stromen en haalt oude herinneringen op en diepe wensen naar boven. Het helpt je te wandelen in de onbekende gedeeltes van je innerlijk. Je landschap van de ziel komt te voorschijn.

Download het e-book!

e-book 7 tips om van je leven kunst te maken

Testimonials

Toen ik de Pelgrimage in de mailing van Irka zag staan, had ik geen enkele twijfel en het volste vertrouwen dat dit niets voor niets op dat moment op mijn pad kwam.

Ik denk dat Irka’s programma’s zouden aanslaan bij mensen die zoekende zijn, vanuit een life event of een burn-out. Maar ook in nieuwe leiderschapsprogramma’s als workshop om een keer op een andere manier met jezelf om te gaan (in het kader dus van Persoonlijk Leiderschap).

Wilma HazenbergCareer Development & Teaming Manager EY

Het schilderen bij Irka tijdens de Gezellenreis leverde me vooral de ontmoeting met de diversiteit en beweeglijkheid in mijzelf op. Met de methode van Irka heb ik er een stukje meer acceptatie voor gekregen.

Ik beveel Irka zeker aan voor mensen die graag met kleur willen experimenteren. Ook voor de mensen met een al wat rijpere en met levenservaring opgedane ziel.

Astrid van ZonDirecteur Urtica De Vijfsprong

Ik twijfelde erover of ik wel zou weten waar ik met schilderen moest beginnen op een groot leeg wit vel en of ik wel kan schilderen.

Aan het eind van de Ontdekkingstocht had ik een schilderij gemaakt dat kracht uit straalt en mijn man wil het in zijn kantoor ophangen.

Ik beveel Irka’s trajecten aan als je zou willen schilderen en niet durft en ook als je op een kruispunt in je leven staat.

Lesia KopFondsenwerver Delaine Fonds & Recruitmentspecialist

In een paar ontspannen uren leverde de Ontdekkingstocht met Irka mij een verassend schilderij op. Een schilderij met water en dolfijnen, de dolfijnen die in mij voor spiritualiteit staan.

Irka zorgt ervoor dat ik me echt kan ontspannen en dat er een ongedwongen sfeer is. Tijdens de ontdekkingstocht kan je ontspannen, ongedwongen en geïnspireerd schilderen.

Anne Marie van Nispen tot PannerdenEigenaar Osiris-nu

Over Irka

Moe zijn bestond niet voor mij, gewoon altijd maar doorgaan. Er geen zin in hebben, bestond ook niet en mijn telefoon stond altijd aan.

Tot op een dag in de herfst van 2009, in-between-jobs zijnde en nieuwe managementklussen aan de horizon opdoemend, het doek viel. Ik had de keuze: doorgaan met mijn kaarsje aan twee kanten op te laten branden en niet oud te worden of mijn managersjas aan de wilgen te hangen en zo te gaan leven dat ik  langer met mijn geliefden zou kunnen zijn. Het werd het laatste en in de diepe stilte die toen over mij heen viel, ontdekte ik het beeldhouwen en hervond ik het schilderen.

Ik ervaarde voor het eerst in mijn leven flow en in de rust van mijn atelier en gefocust op het schilderen leerde ik mezelf opnieuw kennen en meer compassie met mezelf te hebben.

“Schilderen met pannenlikkers levert prachtige landschappen van de ziel op.”

Mijn naam

Dido irka babcjaIk heb mijn hele leven al de Nederlandse nationaliteit en mijn moeder is Nederlandse.

Tot eind jaren 80 van de vorige eeuw was ik Nederlandse, geboren in Hollandia/Biak, Nieuw Guinea – voormalig Nederlands grondgebied, nu behorend bij Indonesië – met een exotisch tintje: van vaders kant had ik een Oekraïense grootvader en een Poolse grootmoeder.

In de 90-er jaren van de vorige eeuw werd ik een allochtoon vanwege een vader die in het buitenland geboren is en zelf ook in het “buitenland” geboren.

Enige jaren later werden mijn kinderen allochtonen, in Nederland geboren, met een Nederlandse vader. Ik, hun moeder, ben in het “buitenland” geboren.

In de jaren 10 van deze eeuw ben ik ineens een buitenlandse mevrouw geworden die verrassend goed Nederlands spreekt.

Zo levert de buitenwereld steeds weer een nieuwe uitdaging om keer op keer opnieuw op zoek te gaan naar wie ik eigenlijk ben.

Want als ik Mihaly Csikszentmihalyi goed begrijp wordt onze identiteit voor een groot deel bepaald door de reacties van onze omgeving.

Video: Anders kijken naar kunst

Waar hoor je thuis? Waar hoor ik thuis?

Een fotoserie in het Tropenmuseum Amsterdam liet zien hoe Nederlanders met voorouders uit Suriname terug gingen naar hun roots. DNA onderzoek had enkelen van hen gekoppeld aan bevolkingsgroepen in Afrika. De cultuurschok was wederzijds heftig. En hun “verwanten” vonden niet dat deze Nederlanders daar thuis hoorden.
En mensen met ouders van verschillende nationaliteiten, of die geëmigreerd zijn, maar ook van voormalige expats , hoor ik vaker is dat ze nergens meer thuis horen. “Thuis” spreken ze taal niet meer goed (genoeg) en zijn ze te anders, hier zijn ze vreemdeling.

Waar ben ik thuis

Een nicht van mij van moeders kant, geboren in Suriname, als kind meegesleept door Zuid-Amerika, verder opgegroeid in Rome en nu geland in Spanje (in de familie van mijn moederskant zijn ook “zwervers”) vertelde dat ze zich zeker niet ontworteld voelde. Ze voelt zich wereldburger.

Ik sluit mij bij haar aan: de wereld is mijn huis, binnenwereld en buitenwereld.

“Er valt nog veel te ontdekken.”

Landschappen van de ziel

Lang geleden tekende ik aan de keukentafel en praatte met mijn moeder bij. Later maakte ik urenlang mozaïekjes, door grote multomap-ruitjes-vellen in te kleuren volgens de door mij opgestelde regels in plaats van huiswerk te maken.

Werken met kleur begeleidt mij al mijn hele leven. De ene periode alleen zichtbaar langs de randen van mijn bestaan, andere periodes vol aanwezig, al het andere aan de kant drukkend.

In 2010 heb ik het schilderen met pannenlikkers ontdekt en ontwikkeld tot materiaal en techniek om makkelijk bij mijn gevoel te komen, beeld te krijgen van wat er in mijn binnenste speelt.

Je kan niet meer denkend rondjes draaien en de criticus in jezelf wordt omzeild. Je krijgt steeds weer en meer zicht op wat werkelijk voor jou belangrijk is en wat onderhuids in jezelf speelt. Je krijgt meer inzicht in het landschap van de ziel.

Mijn schilderijen getuigen stuk voor stuk van mijn eigen zoektocht en ontdekkingsreizen in het landschap van mijn ziel.