MOMO banner

Mijn ziel strijken en tot rust komen

Momo en de tijdspaarders

Momo en de tijdspaarderMomo en de tijdspaarders

Momo en de tijdpsaarders

Michael Ende
Lemniscaat, 2009, hardcover
ISBN 9789060694206

Mijn boek

Mijn boek stamt uit 1990, misschien ook wel het jaar dat we het cadeau gaven aan de schoonvader “die alles al had”. Na zijn dood kregen wij het boek in bezit.

Herinnering

In mijn herinnering ging het boek over een jongetje, dat bij herlezing een meisje blijkt te zijn, en er was iets met grijze heren.

Het verhaal

Rondom de warmte van het leven van Momo en haar vrienden, met tijd om de dingen met aandacht te doen en naar elkaar te luisteren, groeit langzaam maar zeker de kou van de grijze heren.

Zij stelen de tijd van de mensen die denken hun tijd te kunnen sparen door efficiënter te werken. Naarmate er meer mensen hun tijd geven aan de spaarkas komen er ook meer grijze heren en raakt Momo stuk voor stuk haar vrienden kwijt en tenslotte staat ze er alleen voor.

Natuurlijk is er hulp en blijkt Nergenshuis in de Nooitsteeg te staan. Nergenshuis waar de tijd vandaan komt. Het huis waar de tijdsbloemen ontstaan en vergaan…

Kou

In het begin kan ik mij heerlijk warmen aan Momo en haar vrienden, dan neemt al lezend bij mij ook langzaam maar zeker de kou toe. Ik herken de situaties, de goede wil, de onmacht en neem mij, weer gesterkt na het einde van het boek, opnieuw voor om mijn leven met liefde en aandacht te leven.

” … Beppo de straatveger werkte langzaam maar gestaag door: bij iedere stap een ademhaling en bij iedere ademhaling een bezemstreek ….”

Ontspannen

Als ik echt wil ontspannen ga ik eerst lekker in bad en dan in een kinder- of jeugdboek lezen. Lekker wegdromen in fantasieën waarin goed en kwaad altijd duidelijk te herkennen zijn, waarin iedereen aan het einde wijzer is geworden en die altijd goed aflopen.

Oerbeelden

Even mijn ziel strijken en weer de argeloosheid en het vertrouwen uit mijn kindertijd oppoetsen. Aan welk boek doet dat waar ik nu over loop te pruttelen me denken, staat dat in mijn kinderboekverzameling? Welk boek pakt mijn hand uit de boekenkast, waar valt mijn oog op? Het kan ook een sprookje zijn. Ik zoek iets in oer- of beeldtaal voor dat waar ik zelf geen woorden bij kan vinden, waar ik geen greep op krijg. Voor dat wat in mijn ziel blijft zoemen, brommen, suizen. Iets wat ik dus niet helemaal in mijn bewustzijn krijg, waar ik geen greep op krijg.

Deze keer was het Momo en de tijdspaarders, waarvan ik niet eens weet of het voor kinderen is uitgegeven. Zelf lezen?

Bewaren

Bewaren

0 reacties

Plaats een Reactie

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het landschap van de ziel.

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden en de vereiste velden om jouw reactie te kunnen beantwoorden zijn gemarkeerd met *.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *