Weggetje in de herfst

Levensles

Studeren

Je hebt je studie af en dan?
Het beroep van je leven uitoefenen? Of weet je nog steeds niet wat je wilt worden?
Je hebt jaren hard en tevreden gewerkt en ineens jengelt een bekend liedje door je hoofd: is dit alles?
En dan?

Op zoek naar een nieuw werkdoel?

Ikzelf heb er zeker 29 jaar over gedaan om erachter te komen wat ik wilde worden.
Mijn betaalde werkweg ging via winkeljuffrouw in een delicatessenzaak naar directiesecretaresse. Van bibliothecaresse aan een hogeschool naar winkeljuffrouw in een reformzaak. Daarna werd ik onderwijzeres en weer later was ik bibliothecaresse in een zorgvoorziening. Erg veel voldoening had ik toen ik coördinator cultuur en religie was, maar mijn weg ging verder naar het freelancer zijn in communicatie en educatie. Ik dacht mijn doel daarna te vinden in de ICT, tenslotte als projectleider softwarecontrol. Toch wandelde ik weer verder en via een talentanalyse kwam ik erachter dat ik in ieder geval de aanleg had voor interim manager. Zo wandelden mijn voeten zorg, welzijn en kinderopvang binnen en was ik met hart en ziel invallend middenmanager (een bedreigde soort). Al mijn ervaring, kennis en vaardigheden kwamen samen en kon ik inzetten.

Betaald werk hoeft en kan niet alleen de vervulling van een leven zijn. Wensen en dromen kunnen ook vervuld worden en ervaringen kunnen ook opgedaan worden in het partnerschap en moederschap en in bestuurslidmaatschappen en het mantelzorgen en in vriendschappen.

En nu?
Nu ben ik toch veranderd van invalmanager in beeldend coach: ik ontwikkel mijn kunstenaarschap (misschien een verslapen droom) en heb me omgeschoold tot loopbaancoach.
De beste herinneringen uit mijn managementloopbaan heb ik toch aan de gesprekjes met mijn collega’s en teamleden waarbij de ontmoeting centraal stond, samen met het van elkaar wijzer worden en weer een stapje verder te komen op onze levenswegen.

Het beeldend coach zijn is vast geen eindstation.
Aan mijn horizon gluurt in ieder geval nog een huis van de zon.
Een oord in Spanje waar ik mensen

  1. die op zoek zijn naar een nieuw of hun volgende (ver)werk(kelings)doel,
  2. die op een zevensprong staan en stil durven staan om verder te komen,
  3. die een duwtje in de rug nodig hebben

na een week waarin zij

  1. intensief aan hun toekomst werken,
  2. vertroeteld zijn en
  3. goed verzorgd zijn

zodanig verder heb geholpen dat ze met een plan van aanpak en nieuwe energie en nieuwe ontmoetingen weer naar huis kunnen gaan.

Had ik aan het eind van de middelbare school geweten

dat een beroepskeuze lang niet altijd voor je hele volwassen leven hoeft te zijn

dan was ik  misschien wel kunstenaar geworden of vuurtorenwachter of was ik een paardenpension gaan runnen of een berghut. Of was ik dan een binnenvaartschipper geworden of een helikopterpiloot?

Bewaren

0 reacties

Plaats een Reactie

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het landschap van de ziel.

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden en de vereiste velden om jouw reactie te kunnen beantwoorden zijn gemarkeerd met *.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *