Mihaly Csikszentmihalyi

Flow – een handboek tegen afleiding

Een nieuw handboek!

Na De Creatiespiraal komt nu Flow “op mijn nachtkastje te liggen” naast Levensloop.

Blijkbaar geeft iedere nieuwe fase, het nemen van een kruispunt, mij de behoefte aan een nieuw handboek. Een handboek dat mij houvast biedt en troost en nieuw inzichten en opluchting en licht en een glimlach op mijn gezicht tovert.

Fasen? Kruispunten?

Net als de zaken goed gaan, ik lekker in me vel zit en leuke contacten heb, begint er iets te knagen of te rammelen, verandert mijn omgeving. En gaat langzaam maar zeker mijn wereld op zijn kop staan. Als ik er middenin zit en er niet meer naar kan kijken, noem ik het een crisis, als ik weer iets lucht krijg, een adempauze, kan ik het zien als een kruispunt. Hoewel het toch ook dan wel als een soort door-het-oog-van-de-naald-gaan voelt. Zoiets als een geboortekanaal?

Ik kan het er behoorlijk benauwd van krijgen. Gelukkig kom ik iedere keer weer mensen op mijn weg tegen, in de werkelijkheid en in boeken, waardoor ik mij een tijdje kan laten begeleiden en die mij een nieuw vergezicht kunnen tonen. Zodat ik weer weet waar mijn weg heengaat.

En als je in levensfasen denkt en leeft dan zijn er dus best wel wat kruispunten te nemen. 😉

Mihaly Csikszentmihalyi beschrijft het zo mooi: dat ieder mens haar flow haalt uit haar werk en de mensen om haar heen. En datzelfde werk en diezelfde mensen om ons heen zoveel ellende voor ons kunnen veroorzaken. Met andere woorden hoe kom ik zo goed in me zelf te staan (autotelisch) dat ik me niet al te zeer laat afleiden door dat wat om me heen gebeurt (entropisch) en weg laat leiden van dat wat ik me had voorgenomen (focus).

Voor nu helpt mij het lezen van het boek Flow en het volgen van mijn jaarplan.

Wordt vervolgd 😉

Bewaren

0 reacties

Plaats een Reactie

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het landschap van de ziel.

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden en de vereiste velden om jouw reactie te kunnen beantwoorden zijn gemarkeerd met *.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *