Communiceren - boek

Effectief communiceren

Effectief communiceren - boek

Effectief communiceren – boek

Voorbij je eigen wijze:
effectief communiceren met metaprogramma’s in professionele relaties
Guus Hustinx en Anneke Durlinger-van der Horst
Boek, ingenaaid, 279 bladzijden
Uitgeverij Nelissen
1e druk, 2005
ISBN-13: 9789024416882 / ISBN-10: 9024416884

Menselijk gedrag

Ik blijf  het intrigerend vinden, het menselijke gedrag.
Mijn eigen gedrag, het gedrag van de mensen om mij heen, het gedrag in de wereld…

Ik blijf mij verbazen over de verschillen, de diversiteit, de uitingen en de mogelijkheden van mensen en hun gedrag en communicatie. En dan ben ik keer op keer weer verbaasd over de aannames, normen en waarden en de daarbij horende misverstanden.
Dus ben ik steeds weer op zoek naar handgrepen en inzicht.

Metaprogramma’s

Een van de manieren om met andere mensen effectief te communiceren is het kennis hebben en gebruik maken van metaprogramma’s.
Na mijn eerste snelle indrukken bij de kennismaking met de metaprogramma’s had ik behoefte aan meer onderbouwing en inzicht en heb ik het boek van Guus Hustinx en Anneke Durlinger-van der Horst aangeschaft en ben aan het lezen geslagen.

Mijn eerste indruk van het boek was dat er veel tekst, weinig plaatjes, weinig kleur en weinig uitgewerkte concrete voorbeelden uit de praktijk in stonden. En ik vond de indeling van de tekst erg onprettig. Het zag er voor mij niet aantrekkelijk uit.

Ik lees graag bij hapjes en beetjes.
Via mijn directe interesse wil ik steeds dieper de stof ingaan.

Vanuit de omtrek wil ik tot de kern komen.

Dat werkte bij dit boek niet. Het teksten skimmen (Jan-Willem van den Brandhof) gaf mij geen toegang tot de inhoud. Omdat ik me werkelijk meer wilde verdiepen, ben ik nog een keer en dan vanaf het begin begonnen met lezen.

Via het gedeelte met het beschreven kader en het zelfonderzoek kwam ik al lezend aan bij de hoofdstukken waarin 19 metaprograma’s stuk voor stuk beschreven worden. Met per metaprogramma onderdelen als kader, voorbeeld (!) en beschrijving (wat is waarneembaar , kwaliteit, keerzijde en in extremo) uitgewerkt.

Heel duidelijk en overzichtelijk.
Waarom gaan de metaprogramma’s niet echt leven voor me? Waarom sta ik niet te popelen om er ervaring mee op te doen in de praktijk?
Misschien omdat het me tegenstaat om zo voorspelbaar en vastgelegd te zijn en te reageren? Worden de metaprogramma’s en de mogelijkheden om effectief te communiceren in het boek te weinig levend beschreven?

Ik ben nu op blz 92 en dus net begonnen aan het hoofdstuk “Metaprogramma’s in de praktijk”. Daarna kan ik nog het hoofdstuk “Metaprogramma’s in interactie” lezen. Dan heb ik deel 1, de basis, uit.

Het boek heeft ook nog een deel 2, met de toepassingen.
Ik lees nog even verder…..
Zelf aanschaffen?

Welke metaprogramma’s heb ikzelf laten zien bij het lezen en beoordelen van dit  boek? 😉
Vanuit welke metaprogramma’s is dit boek geschreven?
Voorbij je eigen wijze communiceren

0 reacties

Plaats een Reactie

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het landschap van de ziel.

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden en de vereiste velden om jouw reactie te kunnen beantwoorden zijn gemarkeerd met *.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *