Op je voeten blijven staan

Communicatie als middel om iets te bereiken

Wat wil je wanneer en hoe bereiken?

“Het gaat niet alleen om de situaties die je zelf in de hand hebt maar ook om de situaties waarin je allergisch of stereotiep reageert.”

Boven tegen

Ik was bezig met een XL-schilderij van mij , Zon, te laten inlijsten. Dat ging niet zoals ik het gedacht had.
Daardoor stond ik ineens tegenover een ondernemer die duidelijk (bij het ‘s avonds terugblikken) vanuit het kwadrant boven-tegen (concurrerend) acteerde.

Allergie

Mijn allergie kwadrant, boven-tegen en ik voelde me niet zo sterk in mijn eigen schoenen staan. Het ging tenslotte om iets wat me dierbaar was, mijn schilderij. Dus ik schoot direct in het samen-onder kwadrant (volgend, meewerkend).

Irritatie

Mijn gedrag riep irritatie en een lichte vorm van minachting op.
Zo kwamen ik niet verder bij het goed afhandelen van het laten inlijsten van mijn schilderij.

Belangen

Hoe ging dat ook alweer? Wat kon ik ook al weer inzetten tegenover concurrerend gedrag en hoe kon ook mijn belangen handhaven? Zonder een conflict te veroorzaken: ik zou de inzet van deze ondernemer nog vaker nodig hebben.

Oplossing

De oplossing is acteren vanuit het boven-samen kwadrant.
Simpel bedacht, moeilijker uit te voeren. Voor mij.
Eerste stap: zelf weer, vriendelijk en overtuigend, de leiding nemen over de voortgang van het inlijsten van mijn schilderij.
We hadden gelukkig een gezamenlijk belang: een goed product neerzetten. Dus daar kon ik aan refereren. Voor de ondernemer was het ook beter als ik weer terug zou komen als tevreden klant.

Gedragsbeïnvloeding

In mijn werk, maar ook privé  heb ik altijd erg veel gehad aan de kennis van Timothy Leary over gedragsbeïnvloeding. Timothy Leary heeft een communicatiemodel vastgelegd in de zgn Roos van Leary. Hij maakt met dit model inzichtelijk welk gedrag door welk gedrag wordt opgeroepen en hoe gedrag te beïnvloeden is.
Zo kun je bij gedrag van anderen ontdekken wat je eigen aandeel daarin is. Nog beter: zo kun je interveniëren in en je eigen gedragspatronen en in die van je mede- en/of tegenspelers. Een soort van aikido of judo.

Communicatie

In samenwerken, teamwerk en communicatie zijn het symmetrieprincipe en het complementariteitsprincipe van belang:

  1. symmetrie – streven naar eigen belang (tegen-gedrag) lokt datzelfde gedrag bij de ander uit; streven naar gezamenlijk belang (samen-gedrag) leidt ook tot hetzelfde coöperatieve gedrag bij de ander.
  2. complementariteit – leiden lokt volgen uit, en omgekeerd. In termen van Leary: boven-gedrag roept onder-gedrag op en onder-gedrag roept boven-gedrag op

Hoofdrollen

Zo komt Leary tot vier hoofdrollen in gedrag:

  1. leiding nemend
  2. aanpassend
  3. defensief en
  4. aanvallend

Let op: geen enkel gedrag is per definitie fout of zinloos. Van belang is te weten waar je eigen gedragspatronen zitten en in welke situaties een andere manier van acteren vruchtbaar zou kunnen zijn.

Hoe het afliep?

Hmmmm.
Het vergt duidelijk nog wat oefening.
Het schilderij is wel goed ingelijst.

Bewaren

0 reacties

Plaats een Reactie

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het landschap van de ziel.

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden en de vereiste velden om jouw reactie te kunnen beantwoorden zijn gemarkeerd met *.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *